Duif opgevangen ?

Heb je een duif thuis of elders gevonden, en heeft die een ring om? Dan is deze altijd geregistreerd, en kan de eigenaar gevonden worden.
Op de site van NPO kun je het ringnummer invullen.
https://www.duivensportbond.nl/duif-gevonden/duif-gevonden-1

Eerst een postduif vangen en dan pas melden

Zie je een postduif, dan is het niet nodig dit direct te melden. Wacht af of hij er de volgende dag nog zit of terugkomt. Wanneer je de duif niet vast hebt zitten, heeft het geen zin om een melding te doen omdat er dan geen actie kan worden ondernomen. Wanneer een duif wordt gevangen, kan het nummer worden afgelezen wat op de ring is vermeld. Op een Nederlandse ring is de landcode NL vermeld met daarachter een jaartal met nog 7 cijfers (bijv. NL 2021-1234567). N.a.v. dat nummer kan de eigenaar worden achterhaald.

Sierduiven

Het kan ook zo zijn dat je een sierduif hebt gevonden. Ook deze duiven zijn normaal gesproken voorzien van een voetring. De lettercombinatie NL-S of EE (dwars op de ring) is op een dergelijke ring vermeld. Bekijk de lettercombinatie en meld een sierduif.

Verzorgen en/of vangen van de postduif

Om de duif wat aan te laten sterken kun je water en voer geven (bijv. ongekookte rijst). Vaak vliegt een duif, na wat rust, weer terug naar zijn eigen hok.

Als de duif na één of twee dagen nog op zijn plaats blijft, probeer hem dan te vangen. Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te werpen of om er een wasmand overheen te zetten. Je kunt de duif dan makkelijker oppakken en het jaartal en ringnummer aflezen. Zoek de eigenaar met het jaartal en ringnummer. Zet de duif in een doosje of hokje zodat de eigenaar de gelegenheid heeft om de duif op te halen of op te laten halen. Je kunt de duif ook een eind van huis (op zijn minst 10 km) los laten. De kans is dan groter dat de duif verder vliegt naar het thuishok. De duif moet in dat geval wel fit zijn. Een duif die stil blijft zitten of zich bol maakt, voelt zich niet fijn.

Dode duif of ring gevonden

Wanneer je een dode duif vindt, kan dit ook worden gemeld. Dit wordt doorgegeven aan de eigenaar. De eigenaar weet dan in ieder geval waar hij/zij aan toe is en hoeft niet meer tevergeefs op de duif te wachten. Ook kan worden gemeld wanneer er een ring wordt gevonden. Van ringnummers, ouder dan 20 jaar, kan geen eigenaar meer worden achterhaald. De ringenadministratie wordt nl. niet langer dan 20 jaar bewaard.

Verenigingen en opvanghokken

Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de duif tijdelijk zelf in een hokje te zetten, dan kun je met iemand contact opnemen van een vereniging in de buurt. Zij kunnen je dan verder helpen. Daarnaast is het ook mogelijk de duif naar een centraal opvanghok in de buurt te brengen. Zij zorgen ervoor dat de eigenaar op de hoogte gesteld wordt.

Reageren is verplicht

Eigenaren die een melding krijgen van een gevonden duif, zijn verplicht om hierop een reactie te geven. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt om de duif op te (laten) halen. Zeker voor mensen die zelf geen postduiven houden, is het belangrijk om zo snel mogelijk samen tot een oplossing te komen.  De duif zou ook weggegeven kunnen worden. In dat geval ben je verplicht het eigendomsbewijs op te sturen.

Ook wanneer je als eigenaar bericht hebt gehad van een centraal hok, moet je zo snel mogelijk reageren, zodat de hokbeheerder weet of je de duif wilt houden.

Reacties zijn gesloten.