Danny Frenken

Vandaag 16-6-2023 mocht ik op de koffie bij onze voorzitter Danny Frenken(38).
Nog net voordat hij een weekendje weggaat met z’n kameraden konden we nog even bijkletsen.
De interviewer werd verwend met een lekkere bak koffie en… een heuse versgebakken vulkoek van bakker Knippenborg. “Ik moet Aalten ook een beetje sponseren natuurlijk” lachte Danny.
Nou ’t smaakte best kan ik wel vertellen, en kon bijna de verleiding niet weerstaan om het aanbod van een 2e koek af te slaan. Een mooi begin van dit gesprek.

Sinds afgelopen najaar heeft Danny de functie van voorzitter op zich genomen. Niet iets waar hij om stond te springen. Als rustige deelnemer van het bestuur zorgt hij voor evenwicht en staat liever niet op de voorgrond. Maar toch nam hij de taak op zich.
Het bestuur heeft een goeie klik met elkaar, en daar wil hij graag de club mee dienen. 
Danny is een team-man, en dat straalt hij ook uit naar onze clubleden.
Gewoon een mooie fijne sportieve sfeer samen!
We mogen blij zijn met zo’n mooie club in Winterswijk met veel fanatieke duivenspelers, waar velen kans maken op een 1e prijs.
En dat team-man zijn, is ook iets wat je bij zijn duivenhouderij weer ziet, wat je verderop in het verhaal wel tegenkomt.
Danny’s duivencarriëre begon al in de wieg. Zijn vader Marcel was fanatiek duivenmelker.
Toen Danny opgroeide heeft hij samen met zijn vader Marcel met de duiven gespeeld.
Marcel was vooral een snelheidsspeler, Vitesse-Midfond was zijn favoriete programma.
Danny heeft dit voortgezet. Na het overlijden van Marcel in 2015 is het duivenhok bij zijn moeder dienst gaan doen als kweekhok. Hierin zitten 10 koppels duiven gehuisvest.
De bevolking bestaat uit duiven van Gerard van de Bovenkamp, Eric Prinsen, Dick van Kouteren, Peter Janssen, en vliegers van het eigen soort, die goed gepresteerd hebben.
In eerste instantie speelde Danny ook Vitesse-Midfond.
In 2014 had hij de “241”, een gehamerde doffer. Op de Vitesse deed ie het niet, maar liet zich op een zware Midfondvlucht opeens zien en vloog een 1e in de vereniging.
Toen is hij in 2014 na twijfelen toch meegegeven op de Fond. En ja, hij vloog 3 keer een 1e op de Fond in dat seizoen. En werd Dagfond duifkampioen in de CC-Achterhoek. Ook de ”306” deed het goed op de langere afstanden.
Toen is de interesse voor de Fond echt ontstaan. Er werd toen ook geïnvesteerd, een bon van van de Bovenkamp uit Doetinchem die goed presteerde op de Fond, gaf nieuwe impulsen op het hok.

Thuis zitten 14 vliegkoppels, en 20 vliegduiven. Daarnaast is het streven om 40 jongen te kweken om mee te spelen.

Op de foto’s zie je het weduwnaarshok, en ja de baas is een weekend weg, dus mogen de vrouwtjes een paar dagen knuffelen…
In het duivinnenhok zit er nog 1, het geheim van de smid natuurlijk…
Dan is daar de afdeling voor de jonge duiven, waar de verplaatsbare ren nu voorstaat, en apart nog een klein hokje waar nu late jongen inzitten, op foto buiten en binnen kant.
Al met al een praktische hokken combinatie.

Het kweken vind hij een minder mooi onderdeel van de duivenhouderij. Je kunt dan weinig doen met de duiven.
Het vliegseizoen is veel mooier. Zowel het klaarstomen in de week voor de vlucht, als ook de aankomst van de duiven. Dat is genieten.
Ook zijn de aantallen goed zo, zeker naast zijn baan, waar hij ook nog in ploegendiensten werkt.
Je hebt beperkt tijd voor de duiven. Als je dan niet teveel duiven hebt, vallen je individuele trekjes, ander gedrag, e.d. veel beter op, en daar kun je dan je voordeel mee doen.
Het jonge duivenspel is wel leuk, maar de laatste jaren gaf dit weinig succes. Teveel verliezen
steeds, en een gepuzzel waarom dat is, net als bij zoveel liefhebbers waar dat plaatsvindt.
De dieren die overblijven zijn wel de betere, aldus Danny.
Daarom is er dit jaar toch gekozen om 10-12 jongen met het Jongeduivenprogramma mee te doen, en de rest van de jongen op de Natour te spelen.

In het gesprek met Danny valt wel op, dat hij het hele jaar door plannetjes maakt, planningen bedenkt, zijn plan weer aanpast afhankelijk van de omstandigheden. Maar steeds weer toekomstgericht. Dat is wel wat succes afdwingen nodig heeft. Weten waar je mee bezig bent, en je er strak aan houden.
Het weduwschapspel met de oude doffers vind hij wel het allermooist. Liefst had hij 20 weduwnaars. Maar de duivinnen komen laatste jaren geweldig op de Dagfond/Midfond.
Vluchten met snelheden van 1000-1300 meter vind Danny het mooist. Er moet dan gewerkt worden, dan laten zien wat ze in hun mars hebben.

Kim, Danny’s vriendin deed het 2e kopje koffie in.
Natuurlijk even gevraagd wat zij met de duivenhobby van Danny heeft. Dat was snel beantwoord.
Niks, maar ze vind het mooi voor Danny. Zij heeft de hond Ivy als hobby, waar ze ook mee op cursus is geweest. En die past dan weer samen met Danny op de duiven als die thuiskomen van de vlucht.
Trouwens ik denk dat Danny ook wel een keer op cursus mag met hem, want de roepnaam mag dan wel Ivy voor hem zijn, dat is niet zijn luisternaam wanneer Danny hem roept….

Danny is prestatie gedreven, maar vind een goede sfeer bij zijn cluppie ook belangrijk en houdt dus naast het toch wel een beetje perfectionistisch strak duivenhouden ook van lekker duivenmelken in het clublokaal.
Met sommige liefhebbers doet hij ook wel eens iets samen, africhten, duiven zoeken en aanschaffen.
Op de club heeft hij een goeie klik en samenwerking met de computermannen Geert te Selle en Bert Ros.
Ook met Sander Elsinghorst, heeft hij dagelijks contact over duiven en voetbal.
Met Dick van Kouteren doet hij ook samenkweek en heeft hij wekelijks contact.
Met hem wisselt hij duivinnen uit. Uit die combinatie is “de halve Danny” gekweekt, die succes had op de Vereniging Open vluchten, zie “op de koffie bij Dick van Kouteren”.
Maar er worden nu natuurlijk ook “halve Dicky’s” gekweekt, hahaah….
Je ziet Danny met een grote grijns daarbij op de foto met de rode kras in de handen.
Een echte “halve Dicky”:

Zo ontstaan ook bij hem, net zoals bij veel anderen, bijzondere namen voor zijn duiven.
Wie kent ze niet: de Wandelaar, de Zitter, Loverboy, Kruimeltje, dus Danny verzint…
de Triller(niet van Michael Jackson natuurlijk want daar wordt de rest bang van), Honda(duif in de Vereniging Open gezet door Honda liefhebber Jasper Elsinghorst, die er met een mooie pot van doorging), de Aanvlieger.
Ja, de Aanvlieger! Ook weer zoiets. In vluchtverslag T15 Weert schreef ik over de Aanvlieger van Hans ter Haar, en diens prestaties. Ja hoor, Danny heeft er nu ook 1, en en heeft het voor elkaar gekregen om de stamkaart van de eigenaar te bemachtigen. Hij denkt zeker hetzelfde staaltje uit te halen als Hans…
We gaan het meemaken.

Danny houdt van reinheid. De schapjes en broedvakken worden 2 keer daags gekrabt. Daarnaast vind er 1 keer per jaar de grote schoonmaak plaats.
Ook discipline vindt hij belangrijk.
En wist je dat Danny ook dirigent is van zijn duiven? Zie de foto’s maar met zijn dirigent/dresseer stokje. De aangewezen duif gaat gewoon op commando de ren uit het hok in. Prachtig!

Voor het vliegseizoen krijgen de duiven een geelkuur. Dit weekend gaan de duiven niet op pad in verband met een weekendje uit, en krijgen de duiven voor ’t eerst weer een geelkuur.
Verder krijgen ze op zondag BS in het drinkwater. Maandag/dinsdag Daflor, een natuurlijk product, en op woensdag kruidenmix LTW van Beute, soms op gevoel krijgen ze dit een paar dagen.
Kwa voer wordt er niet bespaard. Wel op vaste tijden wordt er gevoerd, en als dat voor ’t werk moet, dan is dat om 05.15 uur.
Aidi is het hoofdvoer en dit wordt aangemengd met de met NPO en Championmix van Embregt-Theunis. Kwa mineralen is het een mix uit de Beutebak en Championmineralenmix van EmbregtsTheunis.
Waar ze behoefte aan hebben en/of lekker vinden pikken ze er wel uit.

“Wat waren je mooiste belevenissen en herinneringen met de duiven” vroeg ik.
Oej, ik had beter kunnen vragen: noem ééénnn mooiste…
Hier komen ze:
Het mooiste was toch wel de afdelingsoverwinning met de doffer NL 16-1301573 in 2017.

Ook toen ging hij een weekend op stap met de kameraden nadat hij op donderdag deze duif had ingekorfd voor Chalons en Champagne.
Danny, echte duivenman, ging zaterdag toch naar huis om op zijn duiven te wachten, en laat nu net dan dit gebeuren door een duif, gekweekt uit de beste duiven van zijn vader. Afdelingsoverwinning!
’s Avonds onderweg terug naar zijn kameraden kreeg hij toch wel even een emotioneel moment.
Had pa dat nog maar meegemaakt. Want ja pa Marcel was ook een echte duivenman. Toen hij zelf geen duiven meer mee had, zat hij zaterdagsmorgens al bij Danny voor het hok te wachten, voordat de gordijnen open werden gedaan.

In 2016 zat Bert Ros bij Danny achter het huis om de Dagfond duiven thuis te zien komen.
Bert keek elke keer op Compuclub Live op zijn telefoon, en rekende er op los(iets wat bij een penningmeester past natuurlijk).
“Nou, als je nu draait zit je goed” zei Bert op een gegeven moment. En waarempel, als een bliksemschicht kwam daar hoog uit de lucht de verenigingswinnaar aan.  
“Zo wou je het hebben?” was het stoere antwoord van Danny… Het leverde een 3e plaats op in de afdeling.
Prachtig toch!

In 2019 zat een hele delegatie achter het huis mee op te wachten toen daar de “691” van van de Bovenkamp aan kwam en zorgde voor een Teletekstuitslag. Een feestje dus achter het huis dat kun je wel nagaan.

Zijn beste duif ooit was toch wel de “838”. Op foto zie je zijn prestatielijstje wel, fantastisch!

Nou, ik heb al het een en ander gehoord zo, dus….
….een laatste vraag dan nog.
“Wat zijn je doelen en wensen voor de komende tijd?”

Danny: “het doel was om het aantal eerste prijzen van vorig jaar te verdubbelen, dat waren er toen 2, maar op dit moment schiet het nog niet op. Dit seizoen is er nog geen 1e gevlogen”.
Een aantal keren dichtbij, maar het blijft een grote uitdaging om 1e te vliegen in een sterke vereniging zoals in Winterswijk.

Verder wil ik graag een ploeg jongen overhouden, zodat ik volgend jaar een mooi aantal jaarlingen heb, want dat is jaren lang al lastig en niet goed voor de opbouw van het duivenvliegbestand.

Ik was bij een bevlogen duivenmelker, die bij elke duif wel een verhaal heeft.
Een duivenmelker waar je er in je club nooit teveel van kunt hebben.

Bedankt voor de koffie met lekkere koek natuurlijk,
en veel succes en plezier verder met je mooie duivensport!

nog een paar foto’s:
1e 2 van de “573”de afdelingswinnaar
3e Honda
4e de Strik
5e de ouwe “638”uit 2014


Reacties zijn gesloten.