Eric Prinsen

Het is 16 juli 2024 en vanavond mocht ik op de koffie bij onze Generaal Kampioen van vorig jaar Eric Prinsen. En ja, ik schooier haast om een lekkere  koek gezien de vorige interviews, maar dit was natuurlijk ook helemaal prima. Met een lachend gezicht verwenden Eric en zijn vrouw Ria mij met een stuk gebak. Heerlijk!

Erik en Ria zijn in 1980 getrouwd in Huppel, één van de 9 mooie buurtschappen die Winterswijk telt.
Een jaar later zijn ze naar het dorp verhuisd naar Kastanjelaan 46 bij Eric’s schoonvader Gerrit Magis. Die speelde toen volop met postduiven, en behaalde meerdere kampioenschappen.
Ria kwam nog met een doos met heel veel oude documenten, aantekeningboekjes, uitslagen en geschreven stambomen die ze bewaard heeft van haar vader.
Erg leuke en interessante geschiedenis documentatie. Wie kent dit nog…

Het raakte Eric’s interesse op een gegeven moment, en bouwde met een schutting, golfplaten en wat gaas zijn eerste duivenhokje. Dit om het maar es te proberen. Dat heeft hij zo bijna 4 jaar gedaan.
Hij haalde in die tijd duiven bij Piet Steins, Bennie Ebbers, die had Meulemans duiven. Toen hij daar op bezoek kwam, zag hij veel rook uit het dak komen, en waarschuwde hem met spoed. Het bleek een schoorsteenbrand met alle hektiek van dien. Als dank kreeg Eric de “14” en “15”.
Hieruit kwam de “75”. Deze duif werd Vitesse, Midfond, Dagfond, en Overnacht Kampioen.De huisvesting moest veranderen. In 1984 kwam er iets met een zadeldak. In 85/86werd Eric gelijk al kampioen van de afdeling Twente, de zaterdagvliegers.

Een overzicht van Eric’s huidige duivenaccommodatie

In 1987 volgde het Generaal Kampioenschap van afdeling 9, en werd Generaal Kampioen bij de club tot de opheffing van de Luchtbode. In 1993 had hij een 1e NPO Teletekst duif, met de vlucht vanaf Reims.
Dit was een duif uit het soort van Piet Steins uit Vaals, die Janssen duiven had. Met een vlucht vanaf Bergerac had Eric een steenrode opgevangen, en heeft toen jaren Janssen duiven met hem geruild.

In 1999, 2000 Afdelingskampioen, 2002 Generaal Kampioen, 2007 Kampioen Snelheid.
In 20/21 heeft Eric niet meegedaan, en de draad weer opgepakt in 2022, waarbij het Generaal Kampioenschap bij de Gevleugelde Vrienden weer werd behaald.

Op een gegeven moment koost Eric voor specialisatie, en is toen in 2010 gestopt met de Overnachtfond in verband met het verzorgen en de tijd die dit vraagt. Duiven voor de Fond is toch echt wel anders voeren. En met Jaarlingen moet je voorzichtig zijn. Als het een zware vlucht is kunnen ze zo ontmoedigd raken, dat je er niks meer aan hebt voor de vluchten.

De mooiste vluchten vind Eric toch wel 2 nachten mandvluchten, de Midfond en Dagfond. De duiven hebben minder stress, wat meer kan optreden wanneer ze na 1 nacht rijden  losgaan.

overzicht van de kweek- en vlieghokken

Wat waren de mooiste momenten?
1e  JongeDuiven Kampioen van de VNCC Fondclub.
Het 1e Onaangewezen Kampioenschap  in 2007 van de afdeling met een feestavond en prijsuitreiking in Enter, waarbij zelfs het Wilhelmus niet ontbrak.
In 2009/2010 behaalde zijn duif “de LondenBerlijn” in 2 weken tijd, beide keren een 1e plek. Op die vlucht volgde een huldiging in Houten.

Welke duiven vind je het mooist?
Middelmatig van grootte, niet diep en fijn in de hand. En dan haal ik duiven bij mensen waar ik goeie
contacten mee heb in eigen omgeving. Kijken wie er jarenlang goed vliegt in je eigen regio.
Dat zijn de duiven die onder dezelfde omstandigheden moeten vliegen. Daar hecht ik waarde aan.
Via Bart Bomers kwam ik in contact met Wessel Regtop uit Assen, die helaas overleden is. Met Wessel had ik jaarlijks contacten over en weer. Ik kreeg uit de “141 Het Kanon”, die naar China is verkocht maar in Nederland wel veel nazaten heeft, 2 eitjes en  2 jongen.
Tevens bij Vultink heb ik materiaal gehaald, alsook bij van de Flaes, Meulemans, Ebbers Diepenheim, en clubvriend Wim Mielekamp uit zijn Kittel lijn.

Wat vind je het leukste aan de hobby?
Dat je de hobby thuis kunt hebben. Het verzorgen van de duiven, en het thuis zien komen is erg mooi.

Hoeveel koppels heb je?
Ik heb 40 vliegkoppels waarmee ik met 1 hok de doffers en 1 hok de duivinnen speel en 8 kweekkoppels die 3 à 4 keer jongen mogen krijgen.

Als je een tip mag geven, wat moet je doen om kampioen te worden?
De duivensport verandert.
In de afgelopen 35 jaar is het allemaal steeds sneller geworden. Er worden steeds meer eisen gesteld, en we verlangen steeds meer van de duiven. Voedingsadditieven en verzorgingsproducten geven nu de juiste aanvullingen, wat vroeger niet nodig en ook bijna niet te koop was.
En door deze hulpmiddelen, en betere voeding kunnen de duiven ook meer.
Een strak verzorgingsschema, goede huisvesting, en bovenal goede duiven zien te krijgen zijn de basis.
En dan, iets wat nooit altijd lukt, maar wel tot het kampioenschap leidt is dat degene die de minste fouten maakt, de grootste kans op het Kampioenschap maakt.
En dan nog heb je niet alles in de hand.

Wat kun je vertellen over de voeding van de duiven?
Hoe moeilijker je het maakt, des te makkelijker je fouten maakt, en niet goed weet wat je de volgende keer anders moet doen. Als je wilt weten hoe ik over de week en over de seizoenen heen voer, dan ben je van harte welkom, en kan ik laten zien en toelichten hoe ik voer.

de jonge duiven

Waar heb je de meeste waardering voor in de sport.
Het is een sport die erg veel tijd en discipline vraagt om hoog te scoren in de uitslagen. Ik heb respect voor jonge mensen zoals Gerben bij ons in de club. Een jong gezin, kinderen, volledige baan, en dan ook nog zo intensief met de duiven bezig en goede resultaten draaien, dat vind ik knap.

Welke duiven zijn je pareltjes geweest?
“De 615” is een stamduif geworden, een soort van Karel Meulemans uit zijn “Merx x De Kadet”.
“De 655” een zwarte doffer uit ’84. Deze kwam als jonge duif 3 dagen na een africhting broodmager binnen. Uiteindelijk vloog deze doffer een 1e in de afdeling en erg vaak een 1e op de vluchten.
Deze was er één uit Wiliam Geerts x eigen Tournier soort.

En zeker niet te vergeten zijn eigen duvinne Ria uut ’58. Maar haar oriëntatievermogen….
Als je met haar door de buurtschappen fietst, en haar ergens in Miste achterlaat om alleen naar huis te fietsen, ben ik bang dat ze na 14 dagen pas thuis is…

Met een schaterlachend drietal eindigt deze gezellige avond met heel veel verhalen en leuke info, en mocht ik koffie drinken bij toch wel een ECHTE doevenkeerl mag ik wel zeggen.

Bedankt Ria en Eric voor de lekkere koffie met gebak, en jullie verhalen.
Geniet van de duiven en wie weet wat voor successen er nog voor de deur staan!

Reacties zijn gesloten.